Prekrasni nacionalni parkovi, renesansni gradovi, antički ostaci - sve je tako blizu. Iskoristite najviše od Dalmacije i otkrijte najljepše lokacije u okolici Vodica. Turistička agencija hotela Olympia nudi vam mnoštvo atraktivnih izleta koji su prepuni prekrasnih priča o Dalmatinskoj prošlosti i prirodi.

Dopustite nam da vam otkrijemo najljepše od Dalmacije, budite dio naše priče i uživajte u trenucima koje ćete zasigurno pamtiti i ponijeti kući kao najljepše uspomene iz Hrvatske.

Organiziramo stručne izlete u pratnji vodiča u parkove prirode, nacionalne parkove, dalmatinske gradove ili tematske izlete poput vinskih tura, gastro posjeta i slično. Cijelu ponudu turističke agencije potražite u predvorju A zgrade Olympije.

Nacionalni park Kornati
 

Nacionalni park Kornati su jedinstvena otočna skupina u Sredozemlju sa 89 otoka i hridi koji se prostiru na površini od 302 km2. Krajolici i panorame su specifične za nautičare i brojne posjetitelje parka. Divlja ljepota kamena, bistro morsko plavetnilo, skrovite uvale, nesvakidašnji kontrasti prirode, a posebno svijet tišine, jedinstven su doživljaj.

Nacionalni park Krka
 

Rijeka Krka je zbog velike prirodne, znanstvene i kulturne vrijednosti, proglašena je nacionalnim parkom 1985. godine, kojeg godišnje posjeti više od 700 tisuća turista. Riječni tok dug je 72 km te ima sedam sedrenih slapišta od kojih su najpoznatiji Skradinski buk, visok 45,7 metara sa 17 stepenica te Roški slap, visine 25,5 metara. Arheološkim istraživanjima pronađeni su ostaci keramike, kremenih nožića i kostiju još iz doba paleolitika. Dragulj nacionalnog parka je i otočić Visovac na kojemu se nalazi franjevački samostan, vrijedan kulturno-povijesni spomenik. Drugi važni sakralni spomenik, pravoslavni je manastir sv. Arhanđela. U njemu se čuvaju vrijedne knjige i ikone te liturgijski rukopisi.

Nacionalni park Plitvička jezera
 

Nacionalni park Plitvička jezera osobita je geološka i hidrogeološka krška pojava. Kompleks Plitvičkih jezera proglašen je nacionalnim parkom 8. travnja 1949. godine, šumovit je planinski kraj u kojem je nanizano 16 manjih i većih jezera kristalne modrozelene boje. Vodu dobivaju od brojnih rječica i potoka, a međusobno su spojena kaskadama i slapovima. Odvojena sedrenim barijerama, za koje je bilo odlučno razdoblje od posljednjih desetak tisuća godina, temeljna je osobitost Parka.
Prostrani šumski kompleksi, iznimne prirodne ljepote jezera i slapova, bogatstvo flore i faune, planinski zrak, kontrasti jesenjih boja, šumske staze i drveni mostići i još mnogo toga dio su neponovljive cjeline koju je i UNESCO proglasio svjetskom prirodnom baštinom, 1979. godine, među prvima u svijetu.

Nacionalni park Paklenica
 

Nacionalni park Paklenica prostire se na primorskoj padini južnog Velebita, neposredno iznad naselja Marasovići, do zone najviših planinskih vrhova (Vaganski vrh, Babin vrh, Sveto brdo). Obuhvaća područje bujičnih tokova Velike i Male Paklenice, odnosno njihove prepoznatljive kanjone okomito urezane u južne padine Velebita, te širi okolni prostor.
Na relativno malom području susreće se iznimno bogatstvo geomorfoloških pojava i oblika, raznolik biljni i životinjski svijet, atraktivni krajolici i netaknuta priroda.

Park prirode Vransko jezero
 

Kao jedno od rijetkih, gotovo netaknutih prirodnih staništa ptica vodarica, s izvorima pitke vode te područje osebujnih specifičnosti i bioraznolikosti1999. godine Vransko jezero sa okolnim područjem proglašeno je Parkom prirode. Granice Parka smještene su između Pirovca i Pakoštana. Park je velik 57 km2, a najveći dio 30,02 km2 odnosi se na Vransko jezero položeno u pravcu sjeverozapad-jugoistok i pružajući se paralelno s morskom obalom od koje je mjestimično udaljen manje od kilometra. Po svom položaju i karakteristikama specifično je u Hrvatskoj, ali i na širem europskom prostoru. Ono je zapravo kraško polje ispunjeno boćatom vodom i predstavlja kriptodepresiju.

Dominantna karakteristika Parka je Posebni ornitološki rezervat koji je zbog svoje očuvanosti velikog tršćaka na SZ dijelu jezera kao rijetkog močvarnog sustava, velike bioraznolikosti, izuzetne znanstvene i ekološke vrijednosti još 1983. g. dobio taj status te je uvršten u listu važnih ornitoloških područja u Europi (Important Bird Areasin Europe).

Šibenik
 

Najstariji hrvatski grad na jadranskoj obali s jedinstvenim položajem u slikovitom zaljevu, na ušću rijeke Krke, poznat i kao grad tvrđava. Središte Šibensko - kninske županije - Šibenik ima oko 55 tisuća stanovnika. U starom dijelu grada kuće su kamene i zbijene, a ulice uske i krivudave s mnogo stuba i presvođenih prolaza. Ovo je grad s najviše stepenica na svijetu. Mali trgovi i brojni kulturno-povijesni spomenici svjedoče o bogatoj prošlosti. U Šibeniku je velebna katedrala sv. Jakova, jedinstveni spomenik europske sakralne arhitekture koji se nalazi i na UNESCO-ovom popisu svjetske kulturne baštine. Brojne šibenske restauracije i svakodnevni kulturno-zabavni sadržaji, među kojima su Međunarodni dječji festival, Večeri dalmatinske šansone i Srednjovjekovni sajam upotpunjuju bogatu ponudu.
Katedrala Sv. Jakova u Šibeniku najznačajnije je graditeljsko ostvarenje 15. i 16. st. na tlu Hrvatske. Zbog svojih iznimnih vrijednosti katedrala je 2000. godine uvrštena u UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog nasljeđa.
Podignuta je na južnoj strani središnjeg starog gradskog trga, na mjestu romaničke crkve sv. Jakova. Katedrala je dovršena 1536. g., a 1555.g. posvetio ju je biskup Ivan Lucije Štafilić. Nakon temeljite obnove u 19. st. katedrala je ponovo posvećena 1860. godine.

Split i Trogir
 

Dioklecijanova palača i cijela povijesna jezgra Splita na spisku su svjetske baštine UNESCO - a još od 1979., i to ne samo zbog izvanredne očuvanosti same Palače, nego bar jednako zbog toga što Palača i njezin grad (ili grad i njegova Palača, kako vam drago) i dalje žive punim životom. U toj strukturi vidljivi su i još uvijek živi svi povijesni slojevi od starog Rima, preko srednjeg vijeka do danas. Šetnjom kroz drevni grad moguće je putovati kroz vrijeme, promatrati vrhunske primjere antičke arhitekture poput Peristila, srednjovjekovne romaničke crkvice i gotičke palače, renesansne portale plemićkih kuća, barokne fasade, sve do moderne arhitekture izvanredno uklopljene u bogatu baštinu.
Takva slojevitost odražava se i u svakodnevnom životu Splita. Lokalni stanovnici sjede u istim kafićima, restoranima i kupuju u istim trgovinama s turistima, dajući im dojam da su dolaskom u Split postali sastavnim dijelom grada i njegovog ritma. Tržnica i ribarnica u centru su života svake splitske obitelji, kao što se cijeli društveni život grada od 200 tisuća stanovnika ogleda na njegovoj Rivi, gdje će svaki gost koji drži do sebe popiti kavu sjedeći do bučnih, temperamentnih Splićana.
Split je mnogo više od veličanstvene arhitektonske kulise. Grad je to u kojem je moguće uživati u vrhunskoj gastronomiji i vinima, naći brojna kulturna događanja poput filmskih i kazališnih festivala, izložbi, vrhunskih muzeja i koncerata, grad koji nudi zabavu od brojnih klubova i barova preko uličnih događanja do festivala.

Trogir je «riznica umjetnosti» ili «grad muzej» prema uvaženom svjetskom povjesničaru Bernardu Berensonu. Logično da ovakav lokalitet već od prvih pojava suvremenog turizma na hrvatskoj obali tijekom 19.st., predstavlja jedan od zanimljivijih punktova.
Trogir je štoviše i u razdoblju tzv. pred turističke ere potvrđivao postavke svjetskih putnika - povjesničara i literata u brojnim sačuvanim ispravama i publikacijama kako je istinski dragulj europske civilizacije i kulture, s neprekinutom niti života i umjetničkog stvaranja u razdoblju od preko dva milenija.

Zadar
 

Dobrodošli u Zadar najbolje europsko odredište 2016. godine! Zadar je grad prepun tradicije i suvremenosti, grad otvorenog mora. To je grad savršen za šetnje rivom gdje ćete čuti nevjerojatan zvuk "morskih orgulja" dok gledate " najljepši zalazak sunca na svijetu " po mišljenju slavnog Alfreda Hitchcocka.

Zadar je neusporediv s drugima, s mekom i ugodnom atmosferom, a odmor u ovom gradu je opuštanje u ozračju mira i spokojstva.
Otkrit ćete prekrasne tragove rimskog doba, fine trgovine, restorane po pristupačnim cijenama, bogatstvo okusa voća i povrća s tržnice, koncerte na otvorenom….

U Zadru ćete uživati u ukusnoj hrani i lijepim šetnjama duž pristaništa dok osluškujte morske orgulje, jedinstveniinstrument u Europi koji omogućuje da more stvara slatke i očaravajuće zvuke glazbe.

Tribunj
 

Tribunj - malo ribarsko mjesto koje se nalazi 2 km zapadno od Vodica. Povijesna jezgra je nastala na otočiću koji je s kamenim mostom povezan s kopnom. Na podnožju brda sv. Nikola nalazi se crkva sv. Nikole iz 15. stoljeća, jedna od najstarijih građevina u Tribunju. U centru se nalazi marina sa oko 500 vezova. Glavna atrakcija Tribunja je utrka magaraca koja se u Tribunju održava početkom 8. mjeseca. Na Logorunu, otoku blizu Tribunja osnovano je društvo za zaštitu magaraca “Hrvatski Tovar“ s ciljem da se zaštiti nekadašnji glavni pomoćnik težaka. To je prvo društvo za zaštitu magaraca u svijetu.