TOP 10 preporuka i atrakcija u Vodicama

U Vodicama i okolici brojimo preko 350 km cestovnih i brdskih biciklističkih staza. Za svakog će se naći prikladna biciklistička ruta, bilo da se radi o rekreativnom bicikliranju ili o profesionalnim vožnjama. Svakako želimo naglasiti stazu Orlov krug koja je jedna od najatraktivnijih i najzahtjevnijih MTB staza u Hrvatskoj.

Vožnju biciklom možete upotpuniti posjetom prvoj vinariji na području Vodica u vlasništvu je lokalne obitelji Birin čiji se vinogradi nalaze u obližnjim poljima. Vinarija danas nudi spoj modernog i tradicionalnog, a godišnje proizvede preko 15.000 litara vina. U vinogradima vinarije Birin nalaze se samo autohtone sorte šibenskog kraja: Debit, Maraština, Plavina, Babić i dr. U sklopu vinarije nalazi se i kušaona gdje posjetitelji u autentičnom ambijentu mogu degustirati i za sebe odabrati favorite iz Birinove bogate lepeze vina.

U slučaju da radije pješačite nego li biciklirate, preporučujemo pješačku rutu - Put u povijest. Prva naselja razvila su se u zaleđu Vodica još u pretpovijesno doba. Cesta kojom ulazite u grad sa lijeve i desne strane skriva vodičke korijene i povijest kojom je uvjetovan današnji život na ovom prostoru. Rakitnica, Mrdakovica, Pišća, Kamena i Okit, danas su imena plodnih imanja naših vrijednih težaka, a nekada su bila sela u kojima se radilo i živjelo. Brojni materijalni dokazi svjedoče  kontinuiranom životu u ovim poljima još od željeznog doba.

Velika Mrdakovica – Arauzona je mjesto koje ne smijete zaobići ukoliko se nađete na vodičkom području. Na ovom bogatom arheološkom nalazištu iz predrimskog doba otkriveno je stotinjak grobova, od kojih neki potječu iz četvrtog stoljeća prije Krista.  Ovdje je nađen i sklop stambenih zgrada izgrađenih od fino tesanog kamena, spajanog glinom, a kasnije žbukom. Naselje je bilo omeđeno bedemima, izgrađenim od lomljenog kamena, i podijeljeno ulicama. Neke zgrade imale su u kamenu usječene cisterne za sakupljanje kišnice.

U Prvić Luci smješten je Memorijalni centar Faust Vrančić u kojem posjetitelji mogu upoznati život i djela ovog genija, razgledati zbirku modela njegovih izuma, te njegova najznačajnija pisana djela. Faust Vrančić je, po svojoj izričitoj želji, sahranjen u Prvić Luci u crkvi Svete Marije od Milosti. Do Prvića možete doći gliserom u organizaciji Blue Winda.

Geografski i klimatski položaj grada Vodica je izvrstan, puno sunca i blizina nacionalnih parkova prirode svakom posjetitelju upotpunjuje doživljaj. Preporučujemo posjet nacionalnom parku Krka i nacionalnom parku Kornati. Djelatnici turističke agencije Olympia će vas rado uputiti u sve detalje o izletima.

Kada je riječ o gastro užitku, restoran Sky je pravi izbor, ne samo zbog izvrsne hrane već i zbog pogleda na cijeli vodički arhipelag. Svakako preptučujemo da svoje nepce razveselite sa specijalitetom kuće – brancinom u škartocu, i naravno čašom dobrog vina.